over daan

IN KORT BESTEK

Naam: Daan Bartels
Geboren: 25 januari 1976

Eerste daden: maakte een website voor Liesbeth List en daarna de recensiesites liedkunst.nl en hetlied.nl. Was samensteller van de VARA Radio 2-programma's Het Circus Jeroen Bosch en Sara op Zondag. Schreeft twee bundels met interviews over het Nederlandstalige lied: 20 Jaar Annie M.G. Schmidt Prijs en Nieuwe Klassiekers. Schoof van tijd tot tijd aan bij Tijd voor MAX om te vertellen over het Nederlandstalige lied. Schreef voor Sjors van der Panne de liederen Gisteren Bestaat Niet Meer en Altijd Zo Gegaan. Maakte met Siebe Palmen de voorstelling Het Amsterdam van Wim Sonneveld. Was van begin 2014 tot eind 2019 gids van wandelingen rondom de levensverhalen van o.a. Ramses Shaffy en Annie M.G. Schmidt. In 2019 presenteerde hij een eigen album met eigen liedjes: Woorden.


Shaffy & List

In 1994 leerde ik Liesbeth List kennen. In de jaren daarna verzorgde ik de nieuwsberichten op haar website. Bij een borreltje na afloop van een optreden zat ik tussen haar en Ramses in. "Nu hoor jij ook bij het Circus Shaffy & List", zei Liesbeth. Het gaf een enorm rijk gevoel.


Vroeger of later

In de periode 2011-2013 presenteerde ik op MeerRadio het Nederlandstalig liedprogramma Vroeger of later, dat vernoemd is naar de LP van Robert Long uit 1974. Dit was de promotiefoto. Toen was mijn haar nog soort van donker.


De onvermoeibare Don Quichot van het Nederlandstalige lied

In 2013 werd ik door journalist Esther Kleuver geïnterviewd voor De Telegraaf. In haar artikel noemde ze mij 'de onvermoeibare Don Quichot van het Nederlandstalige lied'. Ik vond dat meteen een prachtige geuzennaam. Ik houd van het verhaal van schrijver Cervantes, heb de molens in La Mancha bezocht en mijn helden Brel en Shaffy hebben de rol van Don Quichot gespeeld in de musical. Maar wat maakt mij een dolende ridder die vecht tegen windmolens?

Mijn jonge jaren
Van kinds af aan interesseer ik mij voor Nederlandstalig lied. Het begon met de platen van mijn ouders. Zij hadden Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en Martine Bijl in de kast staan. Mijn zus voegde daar een plaat van de Frank Boeijen Groep aan toe. Zelf ontdekte ik op dorpsfeesten de muziek van De Dijk, The Scène en Van Dik Hout en in de theaters het werk van Mathilde Santing en Frank Boeijen. Mijn broer stelde mij, in het Amsterdamse café waar hij barman was, voor aan Hans van der Woude en Friso Wiegersma, respectievelijk cultureel erfgoedbewaarder en weduwnaar van Wim Sonneveld. Het wereldje sprak mij aan.

Van Liesbeth List tot Het Circus Jeroen Bosch
Toen Frank Boeijen in 1994 ging samenwerken met Liesbeth List, was dat voor mij reden om haar album te kopen. Die plaat, eenvoudigweg List genaamd, en een ontmoeting met de dame na afloop van een optreden van Frank Boeijen, hebben mijn leven veranderd. Uit liefde voor haar werk en persoonlijkheid startte ik een webpagina voor Liesbeth List. Zij was hier positief over en moedigde mij aan door te gaan in het journalistieke vak. Ik startte en weblog, deed een schrijversopleiding en kwam hierdoor indirect bij de VARA terecht. Daar was ik van 2006 tot 2012 samensteller van de Radio 2-programma’s Het Circus Jeroen Bosch en Sara op zondag.

Over Nieuwe Klassiekers en Wandelen met Daan
Na mijn tijd bij de VARA ben ik veelzijdig actief gebleven in de wereld van theater en het Nederlandstalige lied. In opdracht van het Amsterdams Kleinkunst Festival schreef ik de interviewbundel 20 Jaar Annie M.G. Schmidtprijs. Hierna volgden de boekjes Langs Kroegen En Kathedralen, Een Speurtocht Door Het Amsterdam Van Ramses Shaffy en Nieuwe Klassiekers, wederom een interviewbundel over bijzondere Nederlandstalige liederen. Het laatst genoemde boek leidde tot een intieme theatervoorstelling, waarin ik de verteller en Sjors van der Panne de zanger was. In diezelfde periode, 2014 – 2015, begeleidde ik Sjors tijdens zijn eerste stappen in de theaterwereld.

Het boekje over Ramses Shaffy wees uiteindelijk de weg naar een ‘nieuwe carrière’ als bedenker en gids van culturele, biografische stadswandelingen in Amsterdam. Na een zeer succesvolle reeks Ramses Shaffy-wandelingen, heb ik ook wandelingen opgezet rondom de Amsterdamse levensverhalen van Liesbeth List, Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld, Rob de Nijs en (de fictieve figuur) Ciske de Rat. Wandelen met Daan is mijn meest grote en meest in het oog springende project geworden, dat ik als zelfstandige uitvoer. Daarnaast doe ik presentatieklussen en geef ik presentaties en voorstellingen rondom het Nederlandstalige lied.

Liedjes van Daan
Vanaf 2017 houd ik mij bezig met het schrijven van liedteksten. Samen met o.a. Ton Snijders, Hubert-Jan Horrocks en Sander Geboers zet ik mijn teksten op muziek. Sjors van der Panne heeft vier liederen op zijn repertoire genomen en uitgevoerd op televisie en in het theater. In het najaar van 2019 verschijnt het album Woorden, waarop ik zelf eigen teksten zing.