Zing Mee Met Annie M.G.
Uniek concert voor de hele familie
Door Daan Bartels
Schrijfster Annie M.G. Schmidt blijft onverminderd populair. Ook dit jaar wordt in mei haar leven en werk gevierd. Zanger Nol Havens gaat samen met zijn collega’s Erik van Muiswinkel en Stephanie Struijk en een heus strijkorkest op tournee langs de mooiste theaters van het land. De titel van hun programma: Zing Mee Met Annie M.G. Dikkertje Dap en De Spin Sebastiaan zullen zeker van de partij zijn.
Klassieke benadering
Voor Nol Havens gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Maakte hij in de jaren tachtig en negentig met zijn band VOF de Kunst nog popmuziek van de kinderversjes van Annie M.G. Schmidt, nu gaat hij een samenwerking aan met een strijkorkest. Nol: “Een paar jaar geleden bespraken Annie’s zoon Flip en ik de mogelijkheden om nogmaals iets te doen met het fantastische materiaal van zijn moeder. Ik heb toen mijn wens kenbaar gemaakt om haar kinderliedjes eens op een klassieke manier te benaderen. Met dat plan klopte ik aan bij Marieke de Bruijn, de artistiek leider van het Dutch String Collective, en bij arrangeur Marijn van Prooijen. Zij waren meteen enthousiast en zijn zeer creatief te werk gegaan. De kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt waren al klassiekers, maar nu klinken ze ook nog klassiek. Samen gaan we ermee de theaters langs. Daar trakteren wij ons publiek op de leukste versjes van Annie en tegelijkertijd laten we kinderen kennismaken met klassieke muziek.”
Hoe het begon
De kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt gaan al vele generaties mee. Haar eerste versjes, waaronder dat over Dikkertje Dap en de giraffe, werden al in het midden van de vorige eeuw op muziek gezet en uitgebracht. Annie kreeg er zelfs een gouden plaat voor. Midden jaren tachtig vroeg acteur Aart Staartjes of Nol het zag zitten om de liedjes van Annie te zingen in het kindertelevisieprogramma Sesamstraat. Nol: “Mijn kinderen en die van de andere bandleden van VOF de Kunst keken allemaal naar Sesamstraat. Ik twijfelde dus geen moment om op het verzoek van ‘meneer Aart’ in te gaan.”
De kinderen van toen, zijn de ouders van nu – Nol Havens
Het succes van VOF de Kunst in Sesamstraat leidde tot een cd, waarop de kinderliedjes een popsound kregen. Ook volgden er kinderpopconcerten in de theaters, waarbij cabaretier Erik van Muiswinkel als verteller optrad. Zowel kinderen als hun ouders werden vermaakt, ieder op hun eigen niveau.
De zegen van Annie
Annie zelf was erg enthousiast over de eigentijdse manier, waarop haar liedjes nu gebracht werden. Nol: “Op een dag belde Annie mij op om ons te complimenteren. Dat vond ik natuurlijk geweldig. Maar ze had ook een wens: bij een volgend project wilde ze graag betrokken zijn. Daarom bezocht ik haar verschillende keren in haar huis aan de rand van het Vondelpark in Amsterdam. We namen samen heel veel versjes door, ook teksten die nog niet op muziek waren gezet en waar wij liedjes van mochten maken. Daar moet je als muzikant niet een eigen feestje mee willen bouwen. De muziek die je schrijft moet altijd voldoen aan waar de tekst om vraagt. Annie was er blij mee dat we zo zorgvuldig met haar teksten omgingen. Nu, zoveel jaar later, hebben we opnieuw teksten van Annie geselecteerd om liedjes van te maken. Ik vroeg daar Marieke voor en ook mijn collega Stephanie Struijk. Ik ben een groot fan van haar stem, haar manier van zingen en haar gitaarspel. En Stephanie schrijft prachtige liedjes.”
Nieuwe liedjes
Zangeres Stephanie Struijk kent het werk van Annie M.G. Schmidt al vanaf haar kindertijd. Uit de boeken Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet werd thuis voorgelezen. En natuurlijk keek Stephanie naar Sesamstraat, waar ook weleens liedjes van Annie voorbij kwamen. In de tijd dat Stephanie studeert aan de Rockacademie in Tilburg leert ze Nol kennen. Stephanie: “Nol had een studio in de stad, waar studiegenoten soms muziek opnamen. Zelf ben ik Nol tegen gekomen bij Muziekpodium 013. Daarna heeft hij mij eens gevraagd voor een optreden, omdat hij concertjes organiseerde. Weer wat later hebben we samen een lied geschreven voor een album van hem. Nu vroeg Nol mij of ik twee versjes van Annie op muziek wilde zetten en met hem en het orkest meewilde op tournee. Daar heb ik natuurlijk meteen ja op gezegd.”
Als je muziek mag schrijven bij de woorden van Annie, dan moet je natuurlijk wel goed je best doen – Stephanie Struijk
De versjes waar Stephanie mee aan het werk is gegaan heten Mee Naar De Maan en Lepeltjes In Een Doosje. Stephanie: “Het was een van de leukste en tegelijkertijd spannendste muzikale opdrachten om te doen. Als je muziek mag schrijven bij de woorden van Annie M.G. Schmidt, dan moet je natuurlijk wel goed je best doen. Uit een lijst met titels koos ik de twee die mij het meest aanspraken. Ik begon met Mee Naar De Maan. Tijdens het lezen kwam er al snel een melodie in me op. Werken met zulke sterke teksten is een feestje. De verhalen van Annie vertellen zichzelf; er zit al ritme en beweging in haar zinnen. Als muzikant hoef je dan eigenlijk alleen maar te volgen. Dat is heel speciaal om te ervaren.”
Uniek familieconcert
De hele maand mei touren Nol, Stephanie en het Dutch String Collective door het land. Wederom gaat Erik van Muiswinkel mee als verteller. Nol: “Erik en ik kennen elkaar al jaren, al vanaf het moment dat hij de tekst van de hit Eén Kopje Koffie voor VOF de Kunst schreef. Bij alle kinderpopconcerten in de theaters was hij erbij. Hij vertelde de kinderen over Annie, maar maakte ook grapjes die alleen de ouders bereikten. Nu helpt hij mij weer bij het samenstellen van het concert en heeft hij sprookjes gekozen, die hij voorleest en die een rode draad vormen in de voorstelling. Dit concert wordt echt een familievoorstelling. De kinderen van toen zijn de ouders van nu. En hopelijk nemen ze ook de opa’s en oma’s mee naar het theater, want de teksten van Annie raken jong en oud. Zelf zie ik bij elk lied dat ik zing een soort film voorbij komen in mijn hoofd. Of het nou om Dikkertje Dap gaat of om De Spin Sebastiaan, ik maak er zelf beelden bij. Kinderen hebben veel verbeeldingskracht, die doen dat ook. En dan kunnen ze ook hun ogen nog uitkijken naar alle muzikanten op het podium en hun instrumenten. Met de mooiste liedjes, klassieke instrumenten, spannende verhalen en een mooi lichtplan zullen we kinderen, ouders en grootouders laten wegdromen in de fantasierijke wereld van Annie. En meezingen, dat mag natuurlijk ook!”

Marieke de Bruijn, Nol Havens, Stephanie Struijk en Erik van Muiswinkel (fotografie The Art Company)

Over Annie
Annie M.G. Schmidt (20 mei 1911 – 21 mei 1995) is de bekendste schrijfster van Nederland. Vele generaties kinderen groeiden op met de avonturen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Floddertje en leerden de versjes kennen over Dikkertje Dap en De Spin Sebastiaan. Voor het volwassen publiek schreef Schmidt cabaretteksten voor artiesten als Wim Sonneveld (Margootje) en Conny Stuart (Wat Voor Weer Zou Het Zijn In Den Haag). Samen met componist Harry Bannink was zij verantwoordelijk voor een reeks succesvolle musicals, waarvan liedjes als Het Is Over, Op Een Mooie Pinksterdag en Vluchten Kan Niet Meer uitgroeiden tot klassiekers. Vooral op scholen en in kinderboekwinkels en theaters wordt elk jaar in mei de Annie M.G. Schmidt-week georganiseerd met tal van festiviteiten rondom haar werk.

Annie M.G. Schmidt (fotocollectie Anefo)
De voorstelling Zing Mee Met Annie M.G. is te zien van 1 mei tot en met 8 juni 2025 in theaters in heel Nederland. De liedjes uit de voorstelling komen ook uit op cd.