Foto: Anne van Zantwijk

Overige websites

Voor verschillende projecten heb ik verschillende websites. Zie de linkjes hieronder.

www.daanbartels.nl

www.liedjesvandaan.nl

www.wandelenmetdaan.nl

Over mijzelf en Het Lied

Op zondag 25 januari 1976 ben ik geboren in het dorp De Kwakel, onder de rook van Amsterdam. Het was een koude winterdag en van de Nederlandstalige hits van dat moment werd ik ook niet echt warm. Dat waren namelijk Willempie van André van Duin en In 't kleine café aan de haven van Vader Abraham, op respectievelijk de 2e en 16e plaats in de Top 40. Misschien dat ik daarom promotor ben geworden van het Nederlandstalige lied, met een voorkeur voor nederpop, kleinkunst en chansons.

De platenkast van mijn ouders
Wanneer ik terugdenk aan mijn kindertijd, hoor ik de liedjes van Boudewijn de Groot, Martine Bijl en Rob de Nijs. Mijn ouders draaiden hun platen en ik zong mee. In mijn tienerjaren ontdekte ik de muziek van De Dijk, Paul de Leeuw, Frank Boeijen en Acda & De Munnik. Maar waar haalden deze artiesten hun inspiratie vandaan? Ik ging op onderzoek uit en ontdekte daardoor het werk van Ramses Shaffy & Liesbeth List, Jacques Brel en Robert Long.

Met het circus mee
Door alles te volgen en te schrijven over theater en muziek op internet, werd ik langzaamaan 'kenner' van het Nederlandstalige liedrepertoire. Dat leidde in 2005 tot een baan bij de VARA als samensteller van de Radio 2-programma’s Het Circus Jeroen Bosch en Sara op zondag. Hierna ben ik voor mijzelf begonnen en bracht ik de interviewbundels 20 jaar Annie M.G. Schmidtprijs en Nieuwe Klassiekers uit.

Tegenwoordig werk ik nog altijd als promotor van het Nederlandstalige lied. Ik doe dat door het schrijven van artikelen en interviews, het organiseren en programmeren van concerten, het genereren van publiciteit en het optreden als verteller of presentator. Ook ben ik gids van zelf ontwikkelde stadswandelingen in Amsterdam rondom de levensverhalen van Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld, Ramses Shaffy, Liesbeth List en Rob de Nijs.

Met Sjors van der Panne maakte ik het theaterprogramma Nieuwe Klassiekers en met Siebe Palmen de voorstelling Het Amsterdam van Wim Sonneveld.

Stoute schoenen
Een paar jaar terug heb ik de stoute schoenen aangetrokken en pianist/componist Ton Snijders gevraagd om door mij geschreven liedteksten op muziek te zetten. Zanger Sjors van der Panne heeft enkele nummers op zijn repertoire gezet, waaronder het lied Gisteren bestaat niet meer. In het najaar van 2019 verschijnen een aantal door mijzelf gezongen liedjes.

Mijn idool

Een kuiken was ik nog, toen ik door Sander Groen werd geïnterviewd voor het homoblad Squeeze over mijn idool Liesbeth List. Hij hoopte hele gekke fans te spreken te krijgen. Ik viel mee, volgens Sander.

Amsterdammer

Ik woonde zo'n 15 jaar in Amsterdam. Echter, nooit voelde ik mij meer Amsterdammer dan de dag dat ik in de rubriek Mijn Amsterdam stond, in de weekend bijlage van Het Parool. Het was in 2013 t.g.v. het verschijnen van het gidsje Langs kroegen en kathedralen, een speurtocht door het Amsterdam van Ramses Shaffy.