Interviews Nederlandstalig lied

Waar Is De Zon

Slechts vier punten op het Eurovisie Songfestival van 1994 in Dublin. Toch werd publiekslieveling Willeke Alberti bij terugkomst in Nederland als een winnares onthaald. Haar door Coot van Doesburgh en Edwin Schimscheimer geschreven lied Waar is de zon groeide uit tot een iconisch lied. Edwin: “Tot op de dag van vandaag snap ik er niets van. Waarom heeft dit lied niets gedaan op het internationale podium van het Eurovisie Songfestival? Nooit zegt iemand: ‘Tja, het was ook een waardeloos lied’. Integendeel, het heeft in Nederland altijd ruime waardering gekregen.”

As Ge Ooit

Als je het verlangen naar samenzijn wilt beschrijven, kun je daar heel veel woorden voor gebruiken. Maar als je dat gevoel wilt overbrengen in een lied, waarvan de melodie al vastligt, dan past dat niet altijd. Gerard van Maasakkers schreef de tekst As ge ooit op de muziek van het nummer Broken wings van zijn streekgenoot JW Roy. “Het is Gerard gelukt in de kleine ruimte heel vlot en duidelijk een bepaald gevoel neer te zetten.”

Inspiratie

Koen van Dijk en Ad van Dijk (geen familie) reizen in 1993 samen naar New York. Daar gaat dat najaar hun eerste grote musicalproductie Cyrano in première op Broadway. In het vliegtuig legt Koen een aantal nieuwe ideeën voor aan Ad, waaronder het plan om een musical te schrijven naar de film A guy named Joe. Vier jaar later gaat in Amsterdam Joe, De Musical in première met Mathilde Santing in de rol van verbindingsofficier.

Zeilen Op De Wind Van Vandaag

Zeilen op de wind van vandaag is één van de succesnummers van de steeds van bezetting wisselende theatergroep Purper. Inmiddels zijn er wel vijf verschillende versies van het lied bekend. Mister Purper himself, Frans Mulder, vertelt de ontstaansgeschiedenis van ‘zijn’ groep en die van ‘zijn’ lied.

Ken Je Mij

“Prachtig en ontroerend, het liet mij niet meer los. Ik moest het gewoon zingen!” Dat zijn de woorden van Trijntje Oosterhuis over het lied Ken je mij. De tekst daarvan is van de hand van haar vader, de theoloog en dichter Huub Oosterhuis. Zijn woorden zijn op muziek gezet door Stijn van der Loo, onder meer bekend als oprichter en zanger van a-capellagroep Intermezzo. Stijn en Trijntje vertellen hun verhaal.

Vaderland

Frank Boeijen slaat in de jaren negentig een nieuwe weg in: solo, zonder de Frank Boeijen Groep. Dat geeft hem veel ruimte samen te werken met uiteenlopende muzikanten. Ook schept het de mogelijkheid een periode in te lassen, waarin hij niet optreedt en voor langere tijd op reis gaat. Zijn album Vaderland is daar de weerslag van en luistert als een reisdagboek. Het lied Vaderland groeit uit tot een klassieker.

Bij Mij

Voordat Herman van Veen in het televisieprogramma Pauw & Witteman naar de microfoon loopt om het door zijn dochter Anne en goede vriendin Karin Hougaard geschreven lied Bij mij te zingen, vertelt hij dat het over een Afrikaanse verliefdheid gaat. Wanneer Paul Witteman vraagt of je dat ook kunt horen, antwoordt Van Veen: “Luister maar!”

Blaosmuziek

Eén lied bepaalt vaak of een album of zelfs een carrière een succes wordt. Voor Gé Reinders is dat Blaosmuziek geweest. Het romantische en een tikje nostalgisch aandoende lied, over de muziek die op een zondagmorgen klinkt op een Limburgs dorpsplein, spreekt velen aan. “Er is geen ander lied waarop ik zoveel aangesproken ben”, aldus Gé.

Joodse Vrouw

Het lied Joodse vrouw werd voor het eerst in het theater uitgevoerd en op cd gezet door Doris Baaten. Het kreeg echter grotere bekendheid in de uitvoering van Lucretia van der Vloot in de voorstelling Tip Top. De tekst van het lied is geschreven door George Groot. Ruut Weissman componeerde de muziek.

Als Het Vuur Gedoofd Is

Thomas Acda en Paul de Munnik bereiden zich in 1995 voor op hun eerste theatervoorstelling. Ze komen daarvoor dagelijks bij elkaar in het voormalige Juliana Ziekenhuis in Amsterdam. Ze spelen er darts en werken er wekenlang aan het lied Als het vuur gedoofd is. Paul: “Met dat lied hebben we Acda & De Munnik uitgevonden.”