BIOGRAFIE DAAN BARTELS

Daan Bartels (De Kwakel, 1976) groeit op in een huis vol muziek. Zijn ouders draaien platen van Rob de Nijs en Boudewijn de Groot. Zijn grote zus luistert naar de Frank Boeijen Groep, zijn broer naar Toontje Lager en De Dijk. Voor Daan is het Nederlandstalige lied een wereld om te ontdekken. Hij gaat op zijn ondekkingsreis de breedte in: van Acda & De Munnik tot Shaffy & List, van Spinvis tot Herman van Veen, van Armand tot Rowwen Hèze.

Kenner van het Nederlandstalige lied
Door zijn grote liefde voor het chanson, de kleinkunst en de nederpop wordt Daan een 'kenner van het Nederlandstalige lied'. Hij verzorgt een aantal jaar de nieuwsvoorziening op de website van Liesbeth List en start een eigen weblog: liedkunst.nl (later hetlied.nl). Dit leidt uiteindelijk tot een baan als samensteller/producer bij de VARA voor de Radio 2-programma's Het Circus Jeroen Bosch en Sara op Zondag. Ook brengt Daan twee bundels uit met interviews over het Nederlandstalige lied (20 jaar Annie M.G. Schmidtprijs en Nieuwe Klassiekers) en is hij gastprogrammeur van kleinkunstavonden in Het Concertgebouw en Theater Diligentia. 
Tevens is hij enkele jaren actief als promotor en 'manusje van alles' voor chansonnier Sjors van der Panne.

Wandelen met Daan
Van januari 2014 tot en met december 2019 trekt Daan er te voet op uit, als gids van zelfontwikkelde, biografische stadswandelingen. De thema's zijn de levensverhalen van 'Amsterdamse' bekendheden als Wim Sonneveld, Ramses Shaffy, Annie M.G. Schmidt, Rob de Nijs en Liesbeth List. Ook rondom de fictieve figuur Ciske de Rat maakt Daan een themawandeling. De wandeling rondom het levensverhaal van Wim Sonneveld leidt in diens 100e geboortejaar ook tot een theatervoorstelling, waarin Daan de verteller is en zanger Siebe Palmen en gitarist Rob Verbakel de muziek verzorgen. Ook de vernoeming van de Wim Sonneveldbrug op 28 juni 2017 is een gevolg van de stadswandelingen.

Liedjes van Daan
Sinds 2018 treedt Daan naar buiten als maker. Hij schrijft liedteksten, die hij op muziek zet met o.a. Ton Snijders, Hubert-Jan Horrocks en Sander Geboers. Het eerste succes van Daan als liedschrijver is de release van het lied Gisteren Bestaat Niet Meer door Sjors van der Panne. Hij zingt het lied live op televisie, waarbij hij wordt begeleid door Carel Kraayenhof op bandoneon. Hierna volgen nog enkele liedjes van Daan op Sjors' album Altijd Zo Gegaan en brengt Daan in 2019, onder de projectnaam Liedjes van Daan, een eigen album uit: Woorden. Daarop staan tien liedjes die het midden houden tussen kleinkunst, chanson en nederpop. Ton Snijders tekent voor de productie van het album.

In de periode december 2020 - april 2021 verschijnen er drie singles van Daan: Jij Zingt Je Lied, Verder Zonder Jou en Huis Aan De Rivier. Het zijn de voorlopers van Daans tweede album Naar Het Scheen. Hierop staan elf luisterliedjes en twee extraatjes, van de hand van Daan en de componisten Ton Snijders, Hubert-Jan Horrocks, Willem van Leunen, Christan Grotenbreg en Edwin Schimscheimer. Dit album verschijnt op 3 mei 2021, wederom onder de projectnaam Liedjes van Daan. Ook ditmaal treedt Ton Snijders op als de producer.

In het voorjaar verschijnt ook het album Verhalen van Lief en Leed van Remco & Richard (zanger Remco van de Weerdt en gitarist Richard Marsden). Op hun album prijken een Nederlandstalige en een Limburgse versie van het lied Gisteren Bestaat Niet Meer. Door de regionale zender LRM wordt Gistere Besjteit Neet Mjè uitverkozen tot Limbugs Leefste (Limburgs Liefste).

Daan & Maurice
Daan werkt samen met gitarist Maurice Couvée. Ze zingen en spelen liedjes van Daans albums Woorden (2019) en Naar Het Scheen (2021) en schrijven samen ook nieuwe liedjes. Zo nu en dan kiezen ze voor een cover; bij voorkeur klassiekers uit het Nederlandstalige liedboek. Daan en Maurice verzorgen huiskamerconcerten en optredens in kleine, intieme (theater)zaaltjes.

Foto: Ronald Bakker

Foto: Ronald Bakker

Foto: Ronald Bakker

Foto: Ronald Bakker