Annie M.G. Schmidtprijs 2001
THOM HOFFMAN MAAKT HELE MOOIE FOTO’S
“Alleen zingen over Tibet zou niet half zo komisch zijn”
Door Daan Bartels
Beeldje Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen, gefotografeerd door Jaap Reedijk
Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten hebben niet alleen een beeldje van Annie M.G. Schmidt in hun kast staan, beiden ontvingen ook een door acteur Thom Hoffman gesigneerd exemplaar van zijn boek met Tibetfoto’s. Aanvankelijk was Hoffman helemaal niet zo te spreken over de cabaretiers en hun prijswinnende lied.
Het Tibetlied
Tekst: Erik van Muiswinkel
Muziek: Diederik van Vleuten
Uitvoering: Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten
Met zichtbaar veel plezier vertellen Van Muiswinkel en Van Vleuten over wat zij het Tibetlied noemen. Ze hadden veel lol tijdens het schrijven van het nummer, bij het uitvoeren ervan tijdens hun tournee Mannen op de maan, én om de zure reacties in de media van de door hen bezongen Thom Hoffman. Ze hadden nooit kunnen bedenken dat dit lied bekroond zou worden. “Achteraf begrijp ik eigenlijk helemaal niet dat we het hebben durven insturen”, zegt Van Muiswinkel.
Tibethausse
Erik van Muiswinkel: “De grootste Tibetganger was filmster Richard Gere. In de NRC las ik dat hij naar Tibet trok in de hoop er spirituele verlichting te vinden. Op dat moment vielen voor mij verschillende zaken samen. Er was net een boek verschenen met foto’s die acteur Thom Hoffman in Tibet maakte en in diezelfde periode was ook de Dalai Lama niet uit het nieuws te slaan. Het bracht me op het idee iets te schrijven over die Tibethausse. De ingeving hoe dat te doen, liet lang op zich wachten, maar het schrijven van het lied zelf ging behoorlijk snel. Dat is gewoon een ambacht. Toen ik korte tijd later met de tekst bij Diederik kwam, hebben we er eerst verschrikkelijk om gelachen.”
Diederik van Vleuten componeerde vervolgens de muziek en vertelt daarover: “Als de Annie M.G. Schmidtprijs een muziekprijs was geweest, dan had ik ‘m moeten weigeren. Ik heb wel wat beters gemaakt als het om kleinkunstliedjes gaat. Maar aan de andere kant: het gaat erom wat het meest effectief is. En als dat een simpele pianobegeleiding met slechts drie akkoorden is, moet je het talent hebben om dat te zien. Erik en ik wilden iets doen met die typische Tibetaanse keelklanken. Het is een uiterst monotoon nummer geworden. Als je deze tekst op een soort Don Quishocking-achtige, melodieuze manier gaat zingen, ben je weg.”
Hollywood
In het Tibetlied brengen de mannen de overmatige belangstelling van het Westen voor Tibet ter sprake, en dan vooral die van Hollywood-artiesten. Uiteraard komt ook de overheersing door China aan bod. Elk couplet wordt afgesloten met een gekscherende zin over Thom Hoffman, die het land ‘op de kiek zette’.
Diederik: “Jaren later ontmoette ik Thom Hoffman. Hij vond het buitengewoon irritant dat hij in interviews telkens weer met ons lied geconfronteerd werd. Ik heb hem daarna een aardige brief geschreven en uitgelegd dat het niet zo persoonlijk bedoeld was. Het is cabaret en alleen zingen over Tibet en de Dalai Lama zou niet half zo komisch zijn. Hoffman nam het uiterst sportief op. Hij heeft Erik en mij toen zijn boek nog opgestuurd. Hij wilde natuurlijk toch laten zien dat hij echt hele mooie foto’s maakt.”