Fantastig Toch

Tekst: Eva de Roovere
Muziek: Eva de Roovere
Uitvoering: Eva de Roovere
Rapversie: Diggy Dex en Eva de Roovere

Nieuwe Klassiekers

Dit interview is verschenen in de bundel Nieuwe Klassiekers. Hierin staan 21 verhalen over 21 liedjes met eeuwigheidswaarde. De bundel is te koop voor € 12,50 (incl. vezendkosten). Bestellen kan per mail.

Sommige liedjes behoeven geen promotie. Die leiden hun eigen leven doordat ze opvallen. Een radiopresentator pikt zo’n lied op, het slaat aan bij het publiek, een rapper voelt zich erdoor geïnspireerd en maakt er een nieuwe versie van. Het is het verhaal van Fantastig toch van de Vlaamse zangeres/liedschrijver Eva de Roovere.

‘ALS JE IEMAND GRAAG ZIET IS DAT FANTASTISCH EN LASTIG TEGELIJK’

Ongewoon taalgebruik maakt lied Eva de Roovere tot groot succes

“Fantastig toch heb ik midden in de nacht geschreven. Ik kon de slaap maar niet vatten, ben naar beneden gegaan en heb mijn gitaar gepakt. Mijn toenmalige lief lag boven in ons bed. Hij sliep rustig door, terwijl ik voor hem dat lied schreef. Het gebeurt niet heel dikwijls dat je in vijf minuten een nummer neerpent, maar in dit geval ging het wel zo. Ik heb nog hooguit een kwartiertje aan de melodie en akkoorden gewerkt. Daarna is er niets meer aan veranderd. Het arrangement voor de plaat, met de accordeon en de belletjes en zo, komt van Wim de Wilde. En iedere keer als ik op tournee ga maak ik samen met de muzikanten weer een nieuwe versie. Zo houd ik het voor mezelf interessant. Ik ben het lied nog lang niet beu”, vertelt Eva.

Veel ervaring
Eva studeerde twee jaar aan de kleinkunstopleiding Herman Teirlinck in Antwerpen. Ze was enkele jaren zangeres van de Vlaamse folkformatie Kadril en deed in 1999 samen met Colette Notenboom als Eeef & Coo mee aan het Leids Cabaret Festival. Ze wonnen de juryprijs. Pas ruime tijd later begon Eva haar solocarrière.

Eva: “Toen ik op mijn vijftiende met mijn eerste bandje repeteerde in een garage, wist ik het al: ik wil ooit een album uitbrengen met vooral eigen materiaal en onder mijn eigen naam. Dat heeft daarna nog heel lang geduurd. Ik was al 27 toen in 2006 mijn eerste cd De jager uitkwam. Het voordeel daarvan was dat ik al veel ervaring had opgedaan en dat mijn producent Jo Francken en ik goed wisten wat we wilden. Dat is belangrijk, want met zo’n start zet je de richting uit voor wat je de jaren daarna gaat doen. Fantastig toch was in België de tweede en in Nederland de eerste single van die debuutplaat.”

Taalfout
“Van Fantastig toch valt de titel het meeste op. Nederlanders vragen wel eens of het Vlaams is, maar dat is niet zo. Fantastig is een verzonnen woord, dat ik maakte door fantastisch en lastig samen te voegen. Het heeft te maken met wat je ervaart als je iemand graag ziet, als je verliefd bent. Dan vind je die persoon fantastisch, maar er zijn ook altijd momenten waarop dat samenkomen heel lastig is. Maar boven alles blijf je hem of haar fantastisch vinden. Wat ik zelf grappig vind in relatie tot dat gekke woord, is dat veel mensen zeiden: ‘Oei oei oei, zou je dat wel doen? Moet je er niet gewoon fantastisch van maken?’ En dat nu uitgerekend dat liedje zo’n eigen leven is gaan leiden… Waarschijnlijk juist door die taalfout!”

“Het Nederlandse succes is begonnen bij het radiostation 100%NL. Daarna werd de single gedraaid door dj’s van Radio 2 en door Giel Beelen op 3FM. Een klein jaar later hebben dezelfde programma’s de versie met rapper Diggy Dex heel veel gedraaid.”

Babbeltje
“Met mijn theaterconcerten treed ik op in België en in Nederland. Ik heb daardoor ontdekt dat er een groot verschil is tussen de Vlaamse en de Nederlandse theatercultuur. Als je in Nederland goedenavond zegt, zegt het publiek goedenavond terug. De Nederlanders willen geëntertaind worden en verwachten dat ik tussen de liedjes door ook een babbeltje of een mopje maak. Vlamingen niet. Zeg ik in mijn eigen land goedenavond, dan wordt het publiek muisstil en wacht men af tot het echt begint. Zelfs in het applaudisseren zijn de Vlamingen gereserveerd. Dan duurt het dus tot na afloop ,voor ik van de mensen hoor of ze het mooi vonden. Bij mijn optredens sla ik Fantastig toch bijna nooit over. Zeker niet in Nederland, want nog een verschil is: Nederlands publiek zingt dat lied mee! Dat vind ik altijd erg leuk.”

BETOVEREND

Diggy Dex: “Ik hoorde het lied Fantastig toch van Eva voor het eerst bij mijn buurvrouw. Ik vond het zo’n betoverend liedje! Ik vroeg daarom of ik die cd een paar dagen mocht lenen en ben er thuis meteen mee aan het werk gegaan. Ik schreef een rap en wisselde die af met de originele coupletten. Mijn versie noemde ik Slaap lekker. Ik hem ’m opgenomen en per mail naar Eva gestuurd. Eva en de mensen om haar heen vonden het te gek. We hebben de nieuwe versie tegelijkertijd in Nederland en België op single uitgebracht. Daarna hebben we samen opgetreden. Zij vroeg mij bijvoorbeeld als gast voor haar concert in de Ancienne Belgique. Dat was heel tof. De Ancienne Belgique… Dat is gewoon de Paradiso van Brussel!”