De Chansons van Sjors
De Chansons van Sjors

De Chansons van Sjors

Zanger Sjors van der Panne heeft zich het afgelopen jaar veelvuldig teruggetrokken op het Franse platteland. Het klimaat, de rust en de Franse sfeer inspireerden hem. Hij luisterde er urenlang naar de mooiste Franse chansons. Zijn tien favorieten hertaalde hij naar het Nederlands. Het resultaat daarvan is te beluisteren op zijn nieuwe album Er Is Nog Zoveel en tijdens het theaterconcert De Chansons van Sjors.

DE CHANSONS VAN SJORS
Nieuw theaterconcert Sjors van der Panne in Franse sferen

Door Daan Bartels

Stille dromer
“Mijn hele kindertijd heb ik in Zoetermeer gewoond. Ik was een stille dromer. Op school niet de sterkste. Ik keek veel liever uit het raam. In creatieve vakken was ik een stuk beter. En taal lag mij ook wel goed. Thuis klonk er altijd muziek. Ik had een eigen cassetterecorder, waarmee ik de mooiste liedjes van de radio opnam. Als ik wat moois hoorde, dan moest ik het hebben. Urenlang luisterde ik dan naar mijn cassettebandjes. Je weet wel, met zo’n grote koptelefoon op.”

Franse les
“Pas op het Haagland College in Den Haag kwam ik meer tot mijn recht. Ik zat op het VHBO, een soort artistieke HAVO, die nu niet meer bestaat. Vooral tijdens de Franse lessen bij juffrouw Holm bloeide ik op. Zij opende mijn ogen voor kunst en cultuur. Ze nam ons mee naar het Haags filmhuis en naar de meest bijzondere plekjes in Parijs. Ik ben haar daar zo dankbaar voor, dat ze nu zelfs voorkomt in een van mijn liedjes.”

Woonboot
“Op mijn negentiende verhuisde ik naar Amsterdam. Gewoon met de trein en met een IKEA-boekenkast op mijn rug. Ik voelde me er thuis en dompelde me onder in alles wat de stad te bieden heeft. Dansen, het café, vrienden zien en elke zomerse zondagmiddag naar het openluchttheater in het Vondelpark. Daar zag ik mijn helden optreden en ontstond de wens er ooit zelf te staan. Mijn eerste kamer verruilde ik voor een woonboot. Helemaal mijn ding. Ik kon me er ook zo lekker op terugtrekken. Voor mezelf koken, vrienden uitnodigen, wijntjes drinken en de hele nacht muziek luisteren. Vanaf dat moment vooral Nederlandstalig lied en Franse chansons. In die tijd deed ik ook mee aan het Concours de la Chanson van de Alliance Française. Ik ging naar huis met de publieksprijs en, nog mooier, met de complimenten van Liesbeth List.”

Doorbraak
“Zelf zingen heb ik altijd in het Nederlands gedaan. Eerst voor klein publiek tussen de schuifdeuren en in de kleinste theatertjes van Amsterdam. Ik schreef mijn eigen liedjes en koos daarnaast de mooiste klassiekers van mijn grote helden zoals Ramses Shaffy, Thé Lau en Frank Boeijen. Met Zeg Me Dat Het Niet Zo is deed ik mee aan The Voice of Holland. Nu alweer zo’n 10 jaar geleden. Het bracht me ineens op het podium van Het Concertgebouw. Vanaf die tijd heb ik elk jaar een reeks voorstellingen gegeven in theaters en schouwburgen. En ook dit jaar ga ik weer met mijn bandje op tournee.”

Zuid-Frankrijk
“Optreden voor publiek is heerlijk. Maar het zijn vaak ook lange dagen die we maken. Voor een optreden in de avond gaan we ’s middags al op pad en we komen dan na middernacht pas thuis. Gelukkig ben ik een avondmens, maar uitrusten op z’n tijd is wel nodig. En dat kan nergens beter dan bij mijn vader en zijn vrouw, die in Zuid-Frankrijk een mooi landgoed hebben. Ik heb daar mijn eigen chalet, waar ik heerlijk tot rust kom. Liedjes luisteren, een beetje zwemmen, liedjes schrijven en samen eten. Dat is leven als Sjors in Frankrijk. Het resultaat van mijn laatste bezoeken zijn tien hertaalde chansons. Liedjes van Renauld, Zaz, Françoise Hardy en Francis Cabrel zitten daarbij. Meeslepende melodieën, inspirerende thema’s en dan met woorden uit mijn hart.”

De Chansons van Sjors
“De nieuwe liedjes verschijnen dit najaar op het album Er Is Nog Zoveel. En ik zing ze natuurlijk tijdens het theaterconcert De Chansons van Sjors. Het zijn persoonlijke liedjes, waarin de tijd doorklinkt waarin we leven. Het is een harde wereld, kil ook van tijd tot tijd en daar heb ik weleens moeite mee. Op eenzelfde manier zie ik dat ook terug bij veel mensen om mij heen. Alsof we allemaal behoefte hebben aan meer zachte krachten en verbinding met elkaar. Daar hoop ik met mijn muziek, het nieuwe album en de optredens in de theaters aan bij te dragen.”

Het album Er Is Nog Zoveel verschijnt officieel op 27 oktober 2023. Vanaf de start van de tour is de CD al wel exclusief te koop in de theaters. De theatertournee De Chansons Van Sjors is te zien van 15 september 2023 tot en met 10 maart 2024. De volledige speellijst is te vinden op www.sjorsvanderpanne.nl.

Foto: Bas Hermsen
Foto: Bas Hermsen
Theatertrailer De Chansons van Sjors, 2023/2024

www.sjorsvanderpanne.nl